FAQ

Här hittar ni svar på de vanligaste frågorna som brukar dyka upp om paintball och aktivitet hos oss på Lummelunda Paintball.

Vi rekommenderar er som ska spela hos oss att läsa igenom ”Vad ska jag tänka på inför spel?”.

Om ni har frågor som vårat FAQ arkiv inte besvarar så är det bara att kontakta oss.

Jag har fått ett Presentkort. Hur använder jag det hos er?

Den som inhandlar Presentkort från oss får ett SMS kvitto på köpet.
På detta kvitto har du ditt kvitto nr. Detta nr. uppger du i samband med att du bokar tid för ert sällskap.
Bokar du genom hemsidans bokningsformulär finns det ett fält för att fylla i detta nr.
Om du bokar genom e-post, Facebook eller telefon, uppger ni samma nr. den vägen.
Givetvis kan ni även visa upp det på plats också.

Mitt Presentkort avser flera olika startpaket. Går det att använda några och spara resten på Presentkortet?
Ni behöver givetvis inte använda hela presentkortet på ett och samma tillfälle. Har ni Presentkort på exempelvis 10x Small startpaket, men bara 8x deltagare, då kommer ni att ha 2x Small Startpaket kvar på ert presentkort att använda vid senare tillfälle.

Ja, hos oss kan ni betala med Swish!

Ja, det går alldeles utmärkt att betala med kort ute hos oss.

Vi har alltid med oss en iZettle kortterminal vilken kan ta MasterCard, Visa, American Express, Diners Club, Maestro, V pay och Electron. Efter avslutad transaktion så får du fysiskt kvitto i handen samt möjlighet till att få kvitto skickat över e-post och/eller SMS.

iZettle är ett svenskt företag som utvecklar tjänster för handel mellan både privatpersoner och företag. Den första tjänsten består av en app och världens första lilla chipkortläsare som förvandlar en smartphone eller tablet till en EMV-certifierad kortterminal.

iZettle grundades 2010 av serieentreprenörerna Jacob de Geer och Magnus Nilsson och finansierades senare av Index Ventures, Greylock Partners, Creandum, Northzone, MasterCard, American Express och SEB Private Equity. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Idag är iZettles tjänst tillgänglig för privatpersoner och småföretag i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Storbritannien, Tyskland och Spanien men inom kort kommer iZettle finnas i många fler länder.

För mer information var god besök iZettle’s officiella

Om ni har svårt att få ihop tillräckligt med folk för paintball så har ni möjlighet att delta under våra öppna spel som äger rum regelbundet, året runt i samarbete med Gotlands Paintballklubb.

Ni hyr utrustning genom oss på Lummelunda Paintball och det finns inget minimum antal för deltagande.

Spel ligger i regel på söndagar från kl. 11:00 och läggs upp på hemsidan under Öppna Spel. Ni kan enkelt anmäla ert deltagande till dessa evenemang, genom att fylla i formuläret för det evenemang ni önskar att gå på. Under sommaren brukar vi även köra öppet spel mitt i veckan på onsdagkvällar.

Det är ganska enkelt att hitta till vår bana i Lokrume.

För att komma direkt till banan så följer ni vägbeskrivningen nedan. Om ni skulle missa avfarten till banan så kan ni alltid åka till Tingstäde kyrka och slå oss en signal så kan vi möta er där.

Vår vägbeskrivning utgår från Visby.

 • Ta Visbyleden (Länsväg 148) och kör norrut ca 2 mil. Ta en snabb titt i kartan om du är obekant med vår lilla ös vägnät.
 • Kör igenom Bro och fortsätter vidare norrut i riktning mot Tingstäde.
 • Efter det att ni passerar andra skyltade avfarten till höger mot Lokrume så är det ca 2km kvar till banan. Ni har stora öppna fält på båda sidorna om väg 148. På höger sida kan man se skogen ”närma sig” vägen.
 • Ni kommer nu att se en skylt i gul/svart-randig ram med texten ”PAINTBALL” skrivet i vitt. Sväng in till höger vid skylten och ni är framme på Paintball banans parkering.
 • Parkera bilen och följ grusvägen in i skogen. Ni kommer snart att se skyltarna till grillplatsen och skjutbanan där vi står och väntar på er.

För säkerhets skull kan ni skriva ut denna vägbeskrivning.

Vi har 40+ kompletta utrustningar och en stor bana som lämpar sig för spel för 6 till 40 spelare. Det går även bra att begränsa sig till användandet av en mindre del av banan vid små sällskap.

Om ni är fler än 40 spelare som vill delta på samma träff så går det att dela upp er i 3 lag och turas om så att alla lag möter varandra. Det 3:e laget som inte är i spel kan lämpligen grilla medans de väntar.

Tyvärr så är banan belägen ute i skogen utan tillgång till rinnande vatten, ni har därför ingen möjlighet att duscha efter avslutat spel. Detta är ju lyckligtvis på gotland, och här är det aldrig långt till vattnet.

En rekommendation från vår sida är att ni efter avslutat spel kör vidare norrut på Tingstädevägen (väg 148), tills ni kommer till Tingstäde träsk. Det ligger ca 5km från banan. Tingstäde Träsk är en vacker insjö här på ön, den näst största efter Bästeträsk, och en riktigt härlig badplats med både badbrygga och tillgång till toalett. I själva Tingstäde socken hittar ni även en liten minilivs och diverse olika matserveringar, allt från husmanskost på Militärmuseet till Thaimat från Thairauken.

Vi har själva alltid med oss dryck till försäljning så att ni kan släcka den akuta törsten under spel.

Här har vi en kort lista över saker att tänka på för er som skall spela paintball hos oss.

 • Skor – Se till att ha bra skor som lämpar sig för att springa i skogen. Kom inte med favorit skorna, sandaler eller högklackat.
 • Linser – Har du glasögon men tillgång till linser kan det vara bra att använda dem. Det går bra med glasögon under masken, men risken för hämmad sikt pga. imma på glasögonen ökar.
 • Vätska & tilltugg – Det blir ganska svettigt så det kan vara en god idé att ta med något att dricka. Vi har själva ofta med oss vatten och läsk till försäljning. Om ni vill ha något annat, så som korv eller hamburgare efter spel, så står vår grillplats till ert förfogande. Vi ser till att tända grillen åt er så att det är glöd efter spel. Se bara till att bocka för att ni önskar att Låna grillen i samband med att ni bokar tid.
 • Betalning – Vi tar kort genom iZettle kortterminal, Swish eller kontant betalning direkt efter avslutat spel. Vi kan även Fakturera företag.
 • Lag indelning – Ni bestämmer själva hur lagen ska se ut, men det kan vara smidigt om ni snackat ihop er innan.
 • Uniform storlek – Vi vet inte alltid hur stora alla deltagare är. Vet ni att ni vill ha en större eller mindre uniform är det bra om vi får reda på det innan spel/uthyrning. Våra kamouflage overaller finns i allt från S tom. 5XL. Det finns alltid något som passar.
 • Kanindräkt – Ska ni piffa till er paintballvistelse och låta spöka ut någon i sällskapet? Det är mycket populärt att under möhippa/svensexa klä upp bruden/brudgummen som kanin men går givetvis lika bra att hyra under andra omständigheter. Meddela oss i samband med er bokning om ni vill hyra kanindräkt. Den kostar 50 kr att hyra.
 • Tidsplanering – Har ni någon tid att passa? Det är inte ovanligt att våra besökare har ett fullspäckat schema, speciellt vid svensexor eller möhippor. Låt oss få reda på det innan så kan vi anpassa spelen därefter.
 • Köp paintballbollar – Tror ni att det kommer att gå åt mycket bollar så kan det vara bra att snacka ihop sig med kamraterna och dela på en låda á 2000 boll till bättre pris än att var och en låter köpa till ett rör eller påse med boll. Vi har alltid med mer bollar än ni rimligtvis behöver men det är onödigt att ni betalar för mycket. Kika under vår prislista för bollpriser.

Gör det ont att bli träffad? Den ständigt återkommande frågan.

Att bli träffad av en paintballkula kan kännas, men gör sällan ont. Det är vanligare att en träff går obemärkt då adrenalinet pumpar än att en träff gör riktigt ont. Visst kan man ha otur och få sig ett märke men vi har ALDRIG varit med om att någon velat eller behövt gå av plan pga. skada eller att det gör för ont.

Följande faktorer kan påverka hur det känns.

 • På vilket avstånd du blir beskjuten (hos oss får man inte avfyra boll på någon inom 3 m eller närmre).
 • Hur kläderna sitter åt – spänt eller pösigt.
 • Utgångshastighet (alla våra markörer har en utgångshastighet på 260 – 280 fps)
 • Paintballkulornas skal kan vara olika hårda.
 • Individen – smärta är svår att mäta på ett objektivt sätt.

Paintball har dragit på sig ett oförtjänt rykte om att vara en ”farlig” sport. Försäkringsbolag i USA bevisar motsatsen. Statistik från 2003 framtagen av National Injury Information Clearinghouse of the U. S. Consumer Product Safety Commission i Washington D.C, talar för att paintball är en utav de säkraste sporterna som finns. Statistiken visar att det förekommer färre skador per exponering i paintball än det gör i sport som tennis, golf och bowling.

Klär man sig rätt och ser till att följa reglerna och ALLTID bära mask under spel så har man ingenting att oroa sig för.

Bollarnas blandning består av bl.a. Polyetylenglykol och vegetabiliska oljor, vattenlöslig färg och andra biologiskt nedbrytbara produkter. Bollarna bryts ned helt och hållet av naturen. De är således både miljövänliga och ätbara, dock så smakar de inget vidare.

Alla som spelar på vår bana skall antingen vara 18+ eller vara minst 10 år och ha målsmans skriftliga godkännande. Se till att ha med er ert skriftliga intyg så vi slipper avvisa minderåriga.

Du som är 10 – 12 år kommer utöver woodland kamouflageoverall, skyddshandskar, hals- och nackskydd och skyddsmask, även att få en rygg- och bröstplatta att bära under overallen.
Denna platta absorberar effektivt energin från paintballkulan så att kraften i träffen blir väldigt mild.

När vi har deltagare på banan på 10 – 12 år så ser vi till att samtliga markörer i spel har en sänkt utgångshastighet till 200 – 230 fps istället för våra vanliga 250 – 280 fps.